Google+ Followers

Monday, March 10, 2014

Hilangkan resdung

Istilah Perubatan Tradisional Ia merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan.Istilah Saintifik Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.
Istilah Saintifik Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.
Resdung adalah perkataan yang digunakan untuk menggambarkan pelbagai penyakit hidung. Salah satu punca gejala resdung adalah akibat jangkitan bakteria keatas hidung dan rongga disekelilingnya.
Dianggarkan hampir 25% penduduk negara ini mengalami penyakit resdung yang serius. Diantara tanda-tanda resdung ialah gatal-gatal, hidung berhigus atau tersumbat, sakit kepala terutama di dahi dan pipi, kelumumur yang berterusan walaupun bermacam syampu dan ubat telah digunakan. Penyakit resdung juga dikenali 'sinusitis'. Ramai yang tidak memandang serius tentang penyakit ini tapi sebenarnya boleh mendatangkan bahaya kepada penghidapnya. Untuk kanak-kanak, ia boleh sebabkan jangkitan sellulitis dan merah pada bahagian mata. Akhirnya boleh menyebabkan buta. Manakala untuk orang  dewasa, ia boleh menyebabkan nanah daripada sinus frontal tidak dapat keluar daripada hidung dan akan masuk serta memenuhi ruang dalam otak. Ini akan menyebabkan dinding pemisah akan menjadi semakin tebal dan boleh mengakibatkan sinus mudah tersumbat.
APAKAH SINUS ?
Sinus merupakan rongga atau ruang udara yang berada di tulang muka. Rongga ini bersambung ke hidung melalui saluran yang sangat kecil. Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga ini setiap masa dan disalirkan kedalam hidung.Ramai beranggapan tulang muka padat (solid) sebenarnya mengandungi ruang-ruang udara.Ruang-ruang udara ini, menjalankan fungsinya bagi meringankan tulang-tulang kepala untuk dengungan (resonance) normal suara manusia.Ruang-ruang sinus ini sebenarnya mempunyai pintu yang terbuka yang menghubungi ruang tersebut dengan hidung.Sehubungan itu, pintu-pintu perhubungan ini menyebabkan penyakit di hidung boleh masuk ke dalam sinus di mana ia sering keluar ke ruang hidung.Jika aliran dari sinus ini tersumbat maka lendir ini akan berkumpul seterusnya kumam (bakteria) akan membiak didalam rongga sinus ini. Ini menyebabkan penghasilan nanah dan juga bengkakkan didalam lapisan hidung.

APA YANG TERDAPAT PADA SINUS YANG NORMAL
        Pada sinus yang normal, terdapat ruang udara dan sedikit cecair yang             sentiasa dihasilkan oleh dinding sinus.
Seperti dinding ruang hidung, ia sentiasa dibasahi bagi mengawal kelembapan (humidity) yang terdapat dalam paru-paru mengikut kesesuaian paru-paru manusia.

Bagaimanapun, cecair ini tidak statik sentiasa mengalir keluar dari sinus melalui pintu dan terus ke hidung.

Dari hidung ia akan mengalir masuk ke belakang hidung terus masuk ke dalam tekak.

Kebanyakan penyakit sinus disebabkan oleh penyakit-penyakit hidung.
 Terdapat empat ruang sinus utama iaitu :

* Sinus maxilla
* Sinus ethmoid
* Sinus frontal
* Sinus sphneoid

APAKAH RESDUNG (SINUSITIS)
Resdung merupakan sejenis penyakit di mana terjadinya radangan pada rongga sinus yang disebabkan oleh jangkitan kuman.

Antara kuman yang menjadi punca penyakit ini ialah:


* Streptococcus
* Staphylococcus
             Pada keadaan normal, kedua-dua jenis kuman ini sememangnya sedia            ada terdapat pada rongga hidung tetapi ia tidak menyebabkan apa-apa          penyakit.

Malah, dengan sistem pertahanan tubuh yang kuat ia dapat dikawal. Sebaliknya, sekiranya berlakunya kepincangan pada pertahanan tubuh bakteria ini dapat membiak tanpa kawalan dan menyebabkan resdung.
            GEJALA RESDUNG (SINUSITIS)

Hidung selalu tersumbat
• Lender dari hidung dan tekak
• Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
• Sakit tekak yang berpanjangan dan berulang
• Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
• Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya

KEMUDRATAN RESDUNG (SINUSITIS)
              Jangkitan nanah dikawasan sekeliling mata
         • Jangkitan otak
• Sakit tekak yang kronik
• Jangkitan tulang muka
• Menerukkan keadaan lelah
• Berdengkur secara kronik
• Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
• Alahan hidung
• Selsema biasa yang melarat
 PUNCA BAKTERIA MEMBIAK

Punca utama yang menyebabkan bakteria membiak apabila pintu-pintu rongga sinus tersumbat. Ia tersumbat apabila berlakunya:

a. Radangan pada hidung.Faktor-faktor yang menyebabkan radang hidung ialah apabila berlakunya:* Jangkitan kuman dan alergi (alahan).Sekiranya keadaan ini berlaku dinding hidung membengkak. Apabila lapisan ini membengkak ia akan menutup pintu sinus.

b. Ketumbuhan atau polip pada hidung di mana tumor ini menutup pintu rongga sinus (ostia) seperti ketumbuhan malignant (kanser    di hidung)Apabila ostia tertutup cecair daripada rongga sinus tidak dapat keluar dan bertakung. Apabila berlakunya takungan ini, bakteria akan membiak yang menyebabkan terjadinya resdung.

c. Jangkitan pada gigi geraham atasAkar umbi gigi geraham atas berada di sinus maxilla. Apabila seseorang mengalami sakit gigi, ia akan menjangkiti akar gigi dan keluar ke sinus. Keadaan ini berlaku sekiranya gigi yang berpenyakit tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya oleh doktor gigi. Ada kalanya dalam proses mencabut gigi, akarnya terpatah dan tertinggal.

d. GenetikResdung bukanlah penyakit genetik, tetapi alahan yang diwarisi yang menyebabkan sinusitis itu merupakan genetik.

JENIS  RESDUNG (SINUSITIS)


AKUT

Ia berlaku dalam tempoh dua minggu bermula dengan jangkitan rhinitis atau serangan alahan yang berulang-ulang yang serius pada hidung. Keadaan ini menyebabkan tersumbatnya hidung.Sekiranya resdung akut tidak dirawat dengan sempurna, cairan dalam rongga sinus itu tidak dapat dikeluarkan dengan rawatan. Sehubungan itu jangkitan akan berlaku berterusan, tetapi tahap keterukannya tidak seteruk resdung pada peringkat kronik.Antara ciri-cirinya ialah :* Hidung berair, tersumbat dan terjadinya rasa sakit berdenyut di muka dan bahagian depan kepala terutama di dahi dan pipi.* Serangan biasanya berlaku pada waktu pagi dan semakin berkurangan pada waktu petang.* Rasa sakit apabila seseorang tunduk dan sujud.


KRONIK

Serangan resdung akut yang kerap berlaku akan menyebabkan penyakit ini berubah menjadi kronik.Seseorang yang menghidap resdung pada peringkat kronik, pesakit akan mengalami:Kegatalan pada bahagian muka yang terukJerawat yang banyak, ada juga individu yang tak berjerawat.Kerap bersin pada waktu pagiAda kalanya hidung tersumbatTanpa demam tetapi hingus bertambahSakit pada bahagian muka berkurangan tetapi selalu sakit kepalaCecair hingus berwarna hijau dan berbau busuk. Ada kalanya bau busuk ini tidak dapat dirasai atau disedari oleh pesakit tetapi disedari oleh ahli keluarga atau rakan-rakan sekeliling.

INDIVIDU BERISIKO

* Mereka yang alah kepada habuk dan makanan yang menyebabkan hidung mereka tersumbat* Mereka yang mempunyai ketumbuhan dalam hidung* Mereka yang mempunyai kelainan (abnormality) dalam hidung seperti septum dinding pemisah hidung yang bengkok* Turbinate dinding tepi hidung terdiri daripada tiga turbinate iaitu tulang-tulang dinding yang mempunyai para. Mereka yang mempunyai turbinate yang besar, berisiko untuk mendapat resdung kerana ia menyumbat sinus.
KOMPLIKASIResdung yang tidak dirawat dengan sempurna boleh mengakibatkan komplikasi serius kepada kanak-kanak dan orang dewasa.

* Kanak-kanak

Resdung di kalangan kanak-kanak menyebabkan ia merebak ke dalam mata, mengakibatkan jangkitan sellulitis dan nanah (abses) mata. Sekiranya ia dibiarkan, ia boleh menyebabkan mata menjadi buta.Punca yang menyebabkan kanak-kanak berisiko menjadi buta kerana dinding pemisah ethmoid dengan mata sangat tipis di mana sinus frontal mereka masih belum terbentuk.Sehubungan itu nanah akan dikeluarkan dari rongga mata.Pada tahap kritikal doktor akan membuat satu laluan supaya cecair dari sinus ethmoid dapat dikeluarkan dari hidung dan ia tidak bertakung lagi.

* Dewasa

Bagi orang dewasa, nanah dari sinus frontal tidak dapat keluar dari hidung dan akan masuk memenuhi ruang dalam otak. Dinding pemisah ini menjadi semakin tebal dan sinus frontal telah terbentuk dengan sempurna.Bagaimanapun, keadaan ini mengakibatkan ostia mudah tersumbat. Bahagian sinus maxilla merupakan kawasan yang sering dijangkiti resdung, tetapi komplikasinya amat jarang berlaku.Ini kerana nanah tidak boleh menembusi dinding maxilla yang tebal. Namun, sekiranya nanah merebak ke dalam otak, pesakit perlu menjalani pembedahan sinus frontal dan pembedahan neurosurgery. Bagi kes-kes seumpama ini, kadar kematian meningkat hingga 40 peratus.


Cara terbaik untuk merawat resdung ialah dengan menggunakan Krim bioever dan kopi mineral


Bagaimana Bio Ever berfungsi??

- membuang toksin dalam badan
- 'clear'kan bahagian yang ada blockage
- renew sel-sel yang rosak/mati pada tubuh badan
- menstabilkan hormon
- melambatkan penuaan
- melancarkan perjalanan darah


(hanya sapu pada hidung dan telinga untuk merawat resdung)

RESDUNG KRONIK 

Testimoni dari saya sendiri.. Saya menghidap resdung kronik setelah bertahun2 mengalaminya..puas ke hospital atau ke klinik2 swasta,bermcm2 ubat antibiotik saya telan namun x juga sembuh.Sampai tahap hidung saya hilang deria bau,rasa dan selsema berulang2.Memang resdung teruk.Suatu hari saya di perkenalan BIO EVER oleh jiran adik kat senai,dia ckp produk ni bagus..produk ajaib yg boleh menghilangkan segala penyakit..dalaman termasuklah resdung.Saya mula berminat untuk mencuba..tapi bila dengar harganya terkejut besar saya.Rasa x mampu utk membelinya,namun atas dasar kasih sayang,suami akhirnya membayar untuk sebotol bernilai RM220. selepas apply Bio Ever di tempat2 yang disarankan, dah 2 minggu saya demam, sakit kepala,sentiasa keluar lendiran hijau dr hidung dan tekak.. Oleh kerana tak tahan,saya pegi klinik untuk ambil ubat sakit kepala.. suami pulak kata 'kalau dah makan ubat tu nanti dah tak berkesanlah Bio Ever…tu.Jadi suami..
suruh stop dulu bio ever, nanti dah hilang pening dan takyah telan ubat, baru sapu balik'...jadi saya pun berhentilah sapu.. Saya x puashati ,,saya cari no phone puan yg berpangkat CDM dan tel dia ceritakan masalah sebenar..Setelah dgr cerita dia baru saya faham

Katanya Itu tindakbalas yang sangat bagus utk pesakit sinus

kronik. Mengenai sakit kepala atau tak tahan kalau selsema teruk, boleh ke klinik dan makan ubat yang doktor bagi...
tapi Bio Ever tetap kena sapu sebab ia akan keluarkan racun/toksid/penyakit
tu...Jadi kalau akak makan ubat doktor tu, proses keluarkan penyakit tu tak lah
terasa teruk sangat... Kenapa kena sapu juga? sebab selagi toksid tu tak keluar
2 kat bahagian pipi dan atas kening tu... Samalah juga kalau gatal...ada
abis, ia akan keluar juga bila nanti sapu BE. nanti sakit lagi kepala dan senga
lorang yang p ambik ubat doktor dan berenti sapu, then bila gatal dah sembuh, baru sapu balik.... Confirmlah gatal balik sb apa jadi pun toksid tu akan
tu tak la rasa teruk sangat. Disamping itu, jgn lupa minum air mineral 3-6L
di'remove' keluar oleh sel2 yang sihat tu.. So konsep kita, silakanlah makan ubat doktor yang boleh 'cover' rasa gatal tu...so proses pengeluaran toksi
d utk menyenangkan proses 'flush' toksid dr badan... Lagi cepat ia keluar, lagi cepat
anda dapat hasilnya...
.

Selepas 2 minggu mengalami healing krisis akhirnya resdung saya

pulih sepenuhnya …suara pun dah berubah, dah berbelas tahun suara ni serak2 dan
atau sengau..
sengau sikit tapi sekarang tidak lagi, serak



Mineral Coffee

Kenapa  Mineral Coffee turut membantu?
Sifat alkali & high magnesium dalam kedua-dua produk ni boleh menuetralkan asid dalam badan kita. Juga membantu proses penyembuhan penyakit dgn lebih cepat. Insya Allah!
RAMUAN UTAMA

kopi Robusta, garam buluh

KEBERKESAN

Kaya dengan unsur anti-pengoksidaan.
Kaya dengan bahan mineral dan elemen surih seperti magnesium, besi, kalsium dan kalium.
Menghilangkan keletihan fizikal dan mental.
Melegakan tekanan.

CARA PENGAMBILAN

Bancuhkan sebungkus Hai-O Mineral Coffee dengan 150ml air panas, boleh diminum selepas dikacau dengan rata.







RAMUAN UTAMA

kopi Robusta, garam buluh

KEBERKESAN

Kaya dengan unsur anti-pengoksidaan.
Kaya dengan bahan mineral dan elemen surih seperti magnesium, besi, kalsium dan kalium.
Menghilangkan keletihan fizikal dan mental.
Melegakan tekanan.

CARA PENGAMBILAN

Bancuhkan sebungkus Hai-O Mineral Coffee dengan 150ml air panas, boleh diminum selepas dikacau dengan rata.

contact sms/call/whataps/weechat  ina 0129643240






Monday, February 17, 2014

hilang asma kronik

Gejala asma biasanya datang dan hilang mengikut tahap asma yang dihadapi dan bergantung kepada pendedahan kepada faktor pencetus. Sebaiknya semua pesakit asma mesti mempunyai pelan tindakan asma yang disarankan oleh doktor.
Semua pesakit asma seharusnya berupaya mengurus serangan asma ringan yang dihadapi mengikut pelan tindakan asma yang sedia ada. Mereka mestilah faham dan mematuhi pelan tindakan asma mereka.
Serangan asma akan menjadi lebih kerap jika asma tidak dirawat dengan betul. Tahap serangan asma bermula dari ringan hingga ke tahap yang boleh mengancam nyawa. Perubahan keterukan serangan asma boleh berlaku dalam masa beberapa jam atau hari dan ia juga boleh berlaku secara tiba-tiba.
Kematian boleh berlaku dalam serangan asma yang teruk, jika rawatan yang sepatutnya tidak diberikan.
Apakah itu Serangan Asma?
Serangan asma adalah satu keadaan yang berlaku dengan pantas yang menyebabkan sesak nafas, batuk, nafas berbunyi, dada merasa ketat atau gabungan semua gejala di atas. Gejala masalah sesak nafas menjadi bertambah teruk semasa serangan asma.
Apakah tanda dan gejala serangan asma?
Gejala asma boleh menjadi bertambah teruk dengan cepat. Gejala ini adalah berbeza antara satu sama lain. Semasa serangan asma, tanda dan gejala adalah termasuk:
  • Batuk dengan atau tanpa selesema.
  • Berkahak.
  • Bernafas dengan cepat.
  • Rasa ketat di dada.
  • Nafas berbunyi.
Tanda amaran:
  • Batuk tanpa henti.
  • Nafas berbunyi yang teruk.
  • Sesak nafas yang teruk.
  • Sukar bercakap dalam ayat yang panjang.
  • Tidur yang tidak nyenyak.
  • Sakit dada.
  • Kulit menjadi pucat.
  • Tahap kesedaran menurun.
  • Bibir dan kuku menjadi kebiru-biruan.
Bacaan peak flow adalah berguna bagi mengetahui tahap asma yang menyerang untuk kanak-kanak yang boleh melakukannya.
Apa yang patut anda lakukan semasa serangan asma?
  • Ikut panduan pelan tindakan asma yang diberi.
  • Dudukkan anak secara menegak dan tenangkannya.
  • Minta bantuan segera daripada orang sekeliling anda (4-6 puffs).
  • Untuk serangan yang tidak teruk, beri anak ubat pelega 4 hingga 6 jam sekali atau bergantung kepada gejalanya.
  • Sekiranya anak anda perlu ubat pelega lebih kerap dan kurang dari 4 jam, bawa anak anda berjumpa doktor dengan segera.
  • Teruskan pemberian ubat pencegah seperti yang telah disarankan.
Bagaimana mencegah serangan asma?
  • Ambil ubat sebagaimana arahan doktor.
  • Pesakit mesti sentiasa membawa ubat pelega pada setiap masa.
  • Elakkan terdedah kepada faktor pencetus.
  • Ambil ubat sebelum bersenam bagi mengelakkan serangan akibat bersenam.
  • Buat bacaan peak flow seperti arahan doktor bagi kanak-kanak yang boleh melakukannya.
  • Ambil ubat pelega apabila mengalami asma yang ringan.
Apakah komplikasi asma?
  • Kematian.
  • Kerosakan saraf otak akibat kekurangan oksigen yang berpanjangan.

Produk alternatif untuk merawat enzema ialah

Bioever dan kopi mineral 




Assalamualaikum semua...Alhamdulillah slps beristiqomah menggunakan BE n minum kopi meneral...penyakit asma n resdung saya dah ilang...skrg x perlu lg nk sedut pakai inhaler....dah x de batuk...rasanya saya diperkenalkan produk ni olh kak Ana Salwa(tq akak) awal bln 7... Bonus yg saya dpt muka dah x kusam mkn gebu,abg mkn syg hihi..body dah x menggelebeh...dulu saya byk berhabis duit puluh2 ribu kat London weight..turun tu byk gak tp bila dah berenti treatment, bdn naik balik...huhu bdn cam saya ni nk kena p treatment baru nk turun...bila dah cuba krim BE n kopi ni saya makin yakin nk cuba...coz ari tu saya try lactolite dlm 2 sachet n p wat treatment kat London ari sabtu n lg sekali ari isnin..selang sehari brt bdn saya turun 2kg..biasanye akan naik sikit balik @ menten gitu je...

ANAK DEMAM, ASMA INSYAALLAH BOLEH HILANG DENGAN BE DENGAN IZIN ALLAH SWT...



Assalamualaikum...

Saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya menggunakan Bio Ever lagi senang nak panggil BE...Saya telah diperkenalkan produk ini oleh bos saya Puan Norhalina dua bulan lepas sebelum saya berangkat ke Mesir selama dua bulan..Di sana anak saya alami asma yang agak teruk dan memerlukan 4 jam sekali untuk gas ( guna puff...), saya mula gunakan be..alhamdulillah selama seminggu saya amalkan, asma anak saya berkurangan dan beransur hilang...syukur sangat...di sana saya alami perubahan kulit, tumbuhnya jerawat yang besar dan sakit, jadi saya sapu be setiap hari sehingga hilang jerawat tersebut.. selain itu, satu ari anak saya demam, jadi saya sapu BE, alhamdulillah dalam 15 minit die berpeluh dan teus baik demam .

Sekembalinya saya ke malaysia saya diperkenalkan oleh bos saya program VSR3 pula..saya dimaklumkan produk ni boleh menurunkan berat badan saya yang macam dipam-pam ni...berat sangat ni, jadi saya pun tekad dan mencuba...saya start pakai 6 julai yang lepas dan sekarang setelah 11 hari saya menggunakannnya terdapat banyak perubahan di wajah, perut, dan belakang badan ...badan bertambah ringan dan paling seronok sekali saya boleh naik tangga ( pagi2 saya naik komuter dan bus ke tempat kerja) dengan lajunya...seronokkk sangat...dulu saya sakit lutut, termengah2, naik tangga punyalah lambat dan nak pengsan rasanya, sekarang tak lagi saya boleh berlari dengan lajunya...hahaha...nanti sedikit masa lagi saya akan kongsikan gambar saya, berat badan saya turun 2 kg daripada berat asal...alhamdulillah..saya target nak dapatkan berat badan ideal dalam 60-64kg..Insyaallah doakan saya ye.
Salam..& morning semua..sy nk share skit ttg testimoni dr kelurga sy sendiri setelah m'gunakan krim BE...ayah sy mengidap penyakit asma yg agak teruk..apabila mula batuk, ianya akan berlarutan hingga menyebabkan penyakit asma die dtg.tp alhamdulilah setelah mggunakn krim BE, die sendiri mengaku tidak batuk yg kerap n dada die terasa sgt2 ringan..alhamdulilah..testimoni yg kedua..adik sy sendiri..setiap kali dtg bulan die akan dpt sengugut yg amat teruk..muntah,sakit kepala, semua dtg serentk bile die dtg bln.jd seblm dtg bln die akan siap sediakan semua ubat2 yg diperlukan.tp setelah mggunakan krim BE, alhamdulilah...die sendiri terkejut bile tiba2 sengugut die tkde langsung..takde rase sakit walau sedikit...sedangkn die sudah menyediakan semua ubt2 seperti biasa..die btl2 bersyukur..n tk perlu rase takut setiap kali dtg bln..tq Allah, tq BE...alhamdulilah..
Harap dengan perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada yang memerlukan..
InsyaAllah..
Ingin saya ingatkan..saya bukan ingin mengambil kesempatan atas apa yang u all alami tapi ini adalah perkongsian ikhlas dari saya..
Sharing is caring...

Semoga hidup u all akan lebih bermakna..InsyaAllah..



APA KATA PEMINUM MINERAL COFFEE?

Arifin Shah: AMARAN!! Jgn minum mlm sblm tidur kecuali mmg tak nak tidur. Mula2 nak try, sy minum kul 11 mlm. Nahhhh!!! Kul 3 pagi masih terkebil2 atas katil. Nyesal tak sudah. Lps tuh minum waktu pagi dan petang jek. Kopi mineral power!!

Aisyah Yussni: mineral cofee sangat special dgn very HIGH DETOX.....

Maya Persada: Memang betul tuuu..sy yg ngandung ni..tenaga yg di rasa mcm luar biasa..smpi ada yg tegur..ko ni tak penat ke..baru minum 3 hari..selamat tuk ibu mengandung yeee...haaa lg satu..toksin memang kuar n masalah susah membuang memang x de...bestlah..jom tukar kopi niii

Haryaty Akhir: Saya plak sejak amal minum kopi mineral, penyakit alergik, hilang... alhamdulillah...

Arifin Shah: Sy pelik knapa tali pinggang sy semakin hari semakin mengecil ditarik. Seluar plak semakin longgar. Baru tahu ini penengan kopi mineral. Alhamdulillah, terpaksa hensem balik...huhu.

Nor Azizah Awang: Mmg banyak sangat keistimewaan dia...salah satu tugas dia utk slimming sb ianya mengenyangkan, dalam masa yg sama utk cuci usus, bagi yang menghadapi kencing manis dan darah tinggi jgk sgt2 bagus.

Nor Hafiza Mohd Khalid: lepas minum mineral coffee ni, peminum tegar Ne**a*e mcm saya pun boleh berubah hati, tau...mana taknya....sedap dan menyihatkan....i'm loving it!

Syakila Sobhi: coffee mineral memang boleh bakar kalori...lepas minum rasa berpeluh dan segar....

Shuhada Suhaimi : Alhamdulillah :D bestnya dapat turun berat badan + tak penat nak stay up sebab nak siapkan assignment :)

mineral coffe memang best! hari selasa malam rabu shu kena siapkan 3 assignment kena submit hari rabu. malam tu shu tk tido langsung. shu minum dua kali. mula-2 pukul 8 malam. pastu pukul 3 pagi. tahan sampai pagi. shu minum pagi rabu tu sebelum pegi kelas. tgahari tu shu boleh rasa kenyang. so tk pegi foodcourt. member-2 pun perli kata diet. padahal shu kenyang. haha. petang tu habis class lepas dah submit assignment baru shu beli nasi. memang best mineral cafe! memang best!

Lizayanti Hussin : Ibu mertuaku memang seorang peminum tegar MINERAL COFFEE ...Dia juga ada asthma (guna inhaler) juga ada sakit kencing manis & darah tinggi...dijadikan cerita, dr hari sabtu hingga isnin pergi ke KL ngan adik ipar..masa hari isnin sebelum balik ke Johor..menyempat ke Zoo Negara..cucu nak tengok gajah katanya...kalau ke Zoo negara kan kena berjalan kaki...jauh jugek kan masuk kedalam tu...apa yang bestnya memang tak rasa nak kena asthma langsung...tak mengah2 pun seperti sebelum nie,kalu jalan jauh sikit...confirm kena asthma lepas tu sedut ihaler ,and satu lagi kaki tu ok jer,bisa2 kat kaki pun takde padehal sebelum nie pernah jugek mengadu kat tempurung lutut tu terasa sangat bisanya bile berjalan jauh sikit..tak penat langsung..Alhamdulillah syukur...


contact call/sms/viber/we chat/whatsApp

fendy 019944088 / ina 0129643240

Wednesday, February 5, 2014

Cara jimatkan minyak kereta


Tips cara jimat minyak petrol ni bolehlah dicuba untuk kenderaan anda. 

1. Isi minyak di waktu awal pagi atau di waktu suhu sejuk.
Kapasiti minyak petrol lebih banyak pada waktu sejuk berbanding waktu panas di siang hari yang mana ianya mempunyai wap yang berlebihan. Jika anda mengisi minyak di waktu tengah hari, akan kelihatan wap petrol keluar dari tangki minyak anda.
Oleh dengan itu, bagi mengurangkan kerugian petrol anda ‘hilang’ ditelan angin hendaklah jadikan amalan mengisi petrol di awal pagi atau ketika cuaca sejuk.

2. Isi minyak dengan perlahan-lahan
Cara ini adalah supaya cecair petrol dapat masuk sepenuhnya ke dalam tangki dan mengurangkan fenomena wap petrol meruap bebas akan membazirkan minyak anda. Kawal picu dengan menarik secara separuh penuh. Ini dapat mengurangkan wap keluar bersama-sama petrol.

3. Isi minyak semasa tangki separuh penuh.
Ini kerana semakin banyak baki minyak dalam tangki semakin kurang kapasiti ruang udara yang dipenuhi wap sekaligus anda akan dapat lebih petrol dalam tangki yang lebih optimum.

4. Kurangkan beban atau berat kenderaan anda
Buang barang yang tidak perlu seperti timbunan fail-fail, buku-buku atau peralatan kerja anda (kereta anda bukan stor). Penambahan berat sebanyak 50 kilogram meningkatkan penggunaan minyak sebanyak dua peratus.

5. Periksa tekanan angin tayar anda.
Perhatikan tayar anda dan pastikan tekanan angin betul dan mencukupi. Tayar yang kurang angin akan membuatkan kereta menjadi berat dan menyebabkan penggunaan minyak bertambah lima peratus kerana geseran tayar yang berlebihan.

6. Penyelenggaraan
Penalaan enjin yang teruk meningkatkan penggunaan minyak hingga lebih 50 peratus. Jangan malas check tahap palam pencucuh, tali kipas dan penapis udara diperiksa secara berkala. Jika malas (terutamanya wanita) boleh hantar ke bengkel yang bertauliah setiap bulan dan boleh saja suruh mekanik yang periksa.

7. Kelajuan
Lebih perlahan anda memandu, lebih jimat minyak digunakan (dan tidak disaman). Memandu melebihi 90 kilometer sejam (km/j) akan meningkatkan dengan ketara penggunaan minyak.
Secara perbandingan, pada kelajuan 100 km/j, penggunaan minyak bertambah 10 peratus, 105 km/j (15 peratus) dan 110 km/j (25 peratus).
Lihat RPM kereta anda. Jika anda memandu melebihi 3000 RPM berkemungkinan enjin anda memerlukan lebih minyak. Sebab itu kelajuan dan kapasiti enjin memainkan peranan pentin dalam penjimatan minyak.
Dan kalau nak jimat boleh beli kereta tertentu yang mahal kerena teknologi penjimatan minyak mereka lebih maju berbanding kereta murah.

8. Matikan enjin
Jika kereta tidak bergerak, matikan enjin jika sekadar menunggu seseorang atau menunggu traffic light yang sangat lama. Elakkan menekan pedal minyak ketika kenderaan tidak bergerak.

9. Penggunaan gear yang betul
Pilih gear yang sesuai dengan kelajuan. Menggunakan gear rendah untuk kelajuan tinggi menyebabkan pembaziran minyak kerana enjin
menjadi lebih pantas. Jangan malu-malu menggunakan mod ‘ekonomi’ jika kereta anda memilikinya.

10. Penggunaan Brek yang betul
Jika anda sudah tahu di mana hendak berhenti, perlahankan kenderaan secara beransur-ansur. Elakkan brek mengejut.

11. Rancang perjalanan
Merancang perjalanan dapat mengelakkan kesesakan lalu lintas. Ini menjimatkan masa, wang dan mengelakkan tekanan.
Anda juga boleh buat melakukan dua kerja pada satu masa contohnya dengan memaksimumkan sebaik mungkin satu perjalanan anda contohnya semasa anda pulang dari kerja, bolehlah singgah membeli barang keperluan rumah di mana-mana kedai yang berdekatan.
Jadi, anda tidak perlu lagi keluar semasa hujung minggu. Kan jimat minyak macam tu.

13. Minimum penggunaan kenderaan
Kurangkan perjalanan jarak dekat kerana ini meningkatkan penggunaan minyak sebanyak 40 peratus. Kalo dah terlalu dekat elok guna basikal atau motosikal saja berbanding kereta. LC sekarang RM6000 je. Takkan tak mampu kot. Nak lagi jimat pakai motor Honda. Memang jimat 

14. Tutup air-cond
Apabila cuaca luar sudah sejuk (malam atau di tanah tinggi) eloklah matikan air-cond anda. Selain itu, matikan juga aircond anda bila sudah hampir tiba ke destinasi. Penggunaan minyak bertambah 10% apabila menggunakan aircond.

15. Tutup tingkap kereta
Pastikan tingkap kereta ditutup semasa memandu untuk melancarkan pergerakan kereta. Jika tidak, kereta anda akan mengalamai rintangan angin menyebabkan kereta bergerak perlahan dan menyebabkan anda menekan minyak lebih banyak untuk bergerak.

16. Elak jalan sesak
Kurangkan perjalanan kereta semasa waktu puncak bekerja. Mulakan perjalanan sebelum jalan menjadi sibuk. Kesesakan jalan raya menyebabkan enjin kereta mengalami pembaziran kerana tidak bergerak.

17. Jaga enjin kenderaan
Pastikan enjin berfungsi dengan baik dan sentiasa diservis … Tukar minyak pelincir mengikut jadual selaras dengan cadangan pengeluar kenderaan. Dan
juga gunakan minyak pelincir berkualiti tinggi untuk memaksimumkan keberkesanan enjin. Tanya mekanik bertauliah kalau tak pasti minyak pelincir mana yang terbaik.

18. Sentiasa berkongsi kenderaan
Jika anda dan rakan anda pergi ke tempat kerja yang sama apa bergilir-gilir tumpangkan kenderaan. Selain menjimatkan minyak, kesesakan jalan raya boleh dikurangkan. Itu pun jika semua pengguna jalan raya melakukan amalan ini.

19. Panaskan enjin dengan betul
Biarkan enjin kereta anda sekurang-kurangnya 30 saat sahaja setelah enjin dihidupkan. Tak perlu tekan pedal untuk memanaskan enjin kerana ia akan membazirkan minyak sahaja.

20. Guna NGV
Semestinya penggunaan NGV lebih jimatt berbanding petrol. Sehingga
kini banyak kedai NGV installer/conversion sudah kehabisan stok dan pelanggan terpaksa menunggu giliran.

21. Guna Minyak Hitam JTX1000..Kenapa perlu guna minyak nie:






KELEBIHAN JTX1000: 

~Prestasi cemerlang & optimum dalam apa jua pemanduan
~Jimat petrol(10%-20% atau lebih)
~Tambah horse power
~Teknologi TRIBOLOGI
~Jimat kos servis(10000km)
~Extreme pressure
~Anti wear & tear
~Anti rust
~Anti carbon
~Anti Oxidation
~Anti sludge
~Anti acidic
~Low temperature
~Multigrade(petrol, diesel, ngv, supercharge,turbo,n/a)
~Membolehkan pergerakan enjin lebih stabil dan senyap.
~Memanjangkan Jangka hayat
~Minyak high class termurah dipasaran
~Semua kelebihan boleh dibuktikan dengan teknikal demo mesin falex dan testimoni2 pengguna jtx.

"Bergantung pada setiap condition enjin yg berbeza2,pemanduan,dll"
-----------------------------------------
Performance Like No Other

JTX1000
SAE: 15W-50
API : SL/CI-4
Price: Rm170(4liter)
Rm44(1liter)

JTX1000 GOLD
SAE: 10W-40
API : SN/CF
Price: Rm185(4liter)
Rm48(1liter)
-----------------------------------------
> API American Petroleum Institute
> SAE Society of Automotive Engineers
> ACEA Association des Constructeurs Europeens d'Automobiles
> CUMMINS
> Global DHD-1
> Volvo VDS-3
> MB p229.1
> VW 501 01/505 00

> Superbrands
> GMP
> PDA 11241
> ISO 9001

Nak tau power tak power JTX?
Reply "Sy Nak" 



contact call/sms/viber/we chat/whatsApp

fendy 019944088 / ina 0129643240